Reduktív erjesztés

Reduktív erjesztés

A reduktív erjesztés az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a fehér– és rozéborok készítése során. Ennek a folyamatnak az alapja az, hogy a mustot és a bort a levegőtől elzárják, és ennek eredményeként az oxidáció minimálisra csökken, vagy teljesen elkerülhető.

A reduktív erjesztés során a mustot és a bort gázzáró edényekben tartják, és általában az erjedés végéig nem engedik be a levegőt. Ennek eredményeként az erjedés során a borok megőrzik az aromáikat és az ízeket, amelyek az oxidáció hatására elveszíthetnék az intenzitásukat.

A reduktív erjesztés során gyakran alkalmazzák a hideg erjesztést is, amely azt jelenti, hogy a mustot és a bort alacsony hőmérsékleten tartják. Ennek az az előnye, hogy a borkészítők nagyobb kontrollt gyakorolhatnak az erjedés folyamatára, és az erjedési folyamat lassabb és kiegyensúlyozottabb lehet.

A reduktív erjesztés hatására a borok általában frissebbek és gyümölcsösebbek lesznek, mint az oxidatív erjesztés során készült borok. Az oxidatív erjesztés során a boroknak égetett, pörkölt vagy diós ízük lehet, míg a reduktív erjesztés során a borok gyakran citrusos vagy virágos jegyekkel rendelkeznek.

Összességében, a reduktív erjesztés egy olyan borkészítési módszer, amelynek célja a borok frissességének és gyümölcsösségének megőrzése. Ennek eredményeként a reduktív erjesztés egy nagyon fontos és elterjedt eljárás a borkészítés során, amelyet széles körben alkalmaznak világszerte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megosztás:

További bejegyzések

Hajós Bajai Borvidék

A Hajós-Bajai Borvidék

A Hajós-Bajai borvidék a Duna bal partján helyezkedik el, Szerbia déli határa mentén, a Duna-Tisza közében található. Központja Baja, amely 20 km-re van Szekszárdtól, 60

Borválasztási tippek

Borválasztási tippek 1. rész

A borválasztás izgalmas és összetett folyamat, amelyet a legtöbb ember csak néhány szóban összefoglalva próbál megoldani. Azonban, ha valóban ki szeretnénk választani a tökéletes bort,

Hajósi Kövidinka

A Kövidinka Szőlő

Eredete: A Kövidinka fehér szőlőfajta. Feltehetőleg a Balkán-félszigetről származik, és elsősorban Magyarországon, Szerbiában, Montenegróban és Macedóniában honos. Az eredete azonban nem teljesen ismert, és a