Rosé borok

Rosé borok

A rosé borok egyre népszerűbbek világszerte, köszönhetően azoknak a különleges ízvilágoknak és aromáknak, amelyeket kínálnak. A rosé borokat a vörös és a fehér borok közötti színárnyalatban találjuk meg. Általában világos rózsaszínű árnyalatúak, de lehetnek sötétebbek is, attól függően, hogy milyen szőlőfajtákból készültek és hogy mennyi ideig ázik a héjon, hogyan készült az adott bor.

Huber Eleven Rosé
Huber Eleven Rosé

A rosé borok készítése többféle módon történhet, de a leggyakoribb az úgynevezett „sajtolásos” vagy „csepegtetéses” módszer.

Sajtolásos módszer:

A sajtolásos módszer során a szőlőt a szokásos módon szüretelik, majd kipréselik. A bogyók héjában található pigmentek színezik a mustot, amelyet ezután a fehérborokhoz hasonlóan erjesztenek. A mustot általában rövid ideig hagyják a héjban, hogy azoktól minél több színt vonjon ki.

Az erjesztés ideje és hőmérséklete a kívánt ízvilágtól függ. Általában a rosé borok készítésekor rövid időn belül befejezik az erjesztést, hogy elkerüljék az intenzív tanninok és savak kialakulását, amelyek jellemzőbbek a hosszabb erjesztésű vörösborokra.

Csepegtetéses módszer:

A csepegtetéses módszer során a szőlőt szokásos módon szüretelik, majd az egész fürtöket a présbe helyezik. Ezután csak rövid ideig préselik meg a bogyókat, hogy a mustot azonnal szétválasszák a héjaktól és a magoktól.

A csepegtetéses módszer előnye, hogy lehetővé teszi a borászok számára, hogy azonnal különböző mennyiségeket állítsanak elő a különböző színárnyalatokhoz és ízvilágokhoz, amelyeket a must különböző részei tartalmaznak.

Ezután az előállított mustot általában rövid ideig áztatják, hogy a bogyók héjától minél több színt vonjanak ki. Az erjesztés ideje és hőmérséklete ugyanúgy a kívánt ízvilágtól függ, mint a sajtolásos módszernél.

A rosé borok nagyon változatos íz- és illatvilággal rendelkeznek. A legtöbb rosé bor friss gyümölcsös és könnyed, de lehetnek fél édesek vagy édesek is (az édes és félédes rosék a Hajósi Pincefaluban egyáltalán nem jellemzők). Az ízvilág függ az adott bor szőlőfajtájától, terroir-jától és a készítési módszertől is.

Huber - Eleven rosé
Huber – Eleven rosé

A Hajósi pincefaluban:

A Hajósi Pincefaluban, ahol hosszú hagyománya van a borászatnak régóta készítenek rosé borokat különböző szőlőfajtákból. Az itteni termőterületeken a kiváló minőségű szőlőknek köszönhetően kiváló minőségű borok készülnek. A terület jellegzetességei közé tartozik a homokos talaj, amely kiváló vízelvezető képességgel rendelkezik, valamint a rengeteg napsütés, amely szintén hozzájárul a jó minőségű szőlők termesztéséhez.

A Hajósi Pincefalu azért is különleges, mert a környéken régebben főleg fehér és vörös borok készültek, de mára már a rosé és siller borok készítésére is nagy hangsúlyt fektetnek. A helyi borászok kiváló minőségű rosé borokat készítenek, amelyek jellemzően könnyedek és friss ízvilággal rendelkeznek.

Umenhoffer - Kadarka Rosé
Umenhoffer – Kadarka Rosé

A rosé borok általában könnyű, gyümölcsös, üdítő és frissítő karakterűek, így számos ételekhez jól passzolhatnak. A legtöbb esetben a rozé borok ideálisak a könnyű, nyári ételekhez, mivel nagyszerűen hűtve tálalhatók, és az alacsonyabb alkoholtartalmuk miatt kiválóan illenek a melegebb időjáráshoz.

Ezek a borok remekül illenek azokhoz az ételekhez, amelyek kicsit pikánsak, fűszeresek vagy savanykásak. Ideális párosítás például a friss salátákhoz, a tenger gyümölcseihez, a halakhoz, a fehér húsokhoz és a grill ételekhez is. A rozé borok a pizza, a tészta és a könnyű húslevesek mellé is jól passzolnak.

Ami azonban fontos, hogy nem minden rosé bor ugyanolyan. Az ízvilág, a testesség és a karakter nagymértékben függ a borászati stílustól, a szőlőfajtáktól, az erjesztés időtartamától és hőmérsékletétől. Ennek megfelelően, amikor kiválasztunk egy rosé bort, érdemes figyelembe venni az adott bor jellemzőit, hogy az étellel jól harmonizáljon.

Összességében, a rozé borok nagyon sokféle ételhez passzolhatnak, és az egyedi ízük és könnyedségük miatt sokak kedvencei. Az ételpárosítás azonban mindig személyes preferencia kérdése, így a legjobb, ha kipróbálunk többféle rozé bort, és megtaláljuk azt, ami a legjobban illik az ízlésünkhöz és az adott ételhez.

Oszvald - Cabernet Sauvignon Rosé
Oszvald – Cabernet Sauvignon Rosé
Szemerey - Flóra Rosé
Szemerey – Flóra Rosé
Wicker - Kékfrankos Rosé
Wicker – Kékfrankos Rosé
Berta Pince- Cabernet Sauvignon Rozé
Berta Pince- Cabernet Sauvignon Rozé

One Comment

  1. A Hajósi Pincefalu - Borhajó

    […] A Hajósi Pincefalu borai között megtalálhatóak a friss, gyümölcsös fehérboroktól és roséktól kezdve a silleren át a testes, karakteres vörösborokig számos különböző stílus és […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megosztás:

További bejegyzések

Hajós Bajai Borvidék

A Hajós-Bajai Borvidék

A Hajós-Bajai borvidék a Duna bal partján helyezkedik el, Szerbia déli határa mentén, a Duna-Tisza közében található. Központja Baja, amely 20 km-re van Szekszárdtól, 60

Borválasztási tippek

Borválasztási tippek 1. rész

A borválasztás izgalmas és összetett folyamat, amelyet a legtöbb ember csak néhány szóban összefoglalva próbál megoldani. Azonban, ha valóban ki szeretnénk választani a tökéletes bort,

Hajósi Kövidinka

A Kövidinka Szőlő

Eredete: A Kövidinka fehér szőlőfajta. Feltehetőleg a Balkán-félszigetről származik, és elsősorban Magyarországon, Szerbiában, Montenegróban és Macedóniában honos. Az eredete azonban nem teljesen ismert, és a