Cserszegi Fűszeres Szőlő

Cserszegi fűszeres szőlő

A cserszegi fűszeres egy fehérbor fajta, amelyet Magyarországon termesztenek, és a Hajós-Bajai borvidéken is népszerű és igen elterjedt. A cserszegi fűszeres egyedülálló ízvilágáról ismert, amelyben a gyümölcsös és fűszeres aromák elegyednek. Az ízek és illatok összetettsége miatt nehéz pontosan meghatározni a bor jellegzetességeit.

Cserszegi Fűszeres Szőlő
Cserszegi Fűszeres Szőlő

A cserszegi fűszeres eredete:

A cserszegi fűszeres eredete homályos, azonban úgy gondolják, hogy a fajta a 20. század elején jelent meg a Tokaji borvidéken. A borászok szerint a cserszegi fűszeres a házasítás eredménye lehetett, amelyben a furmint és a szőlők egyéb fajtái vettek részt. Mások úgy gondolják, hogy a fajtát a Kárpát-medence délkeleti részén található Cserszegtomaj városában hozták létre, ahonnan az elnevezése is származik.

A cserszegi fűszeres nagyon népszerűvé vált Magyarországon és azon kívül is, ahol a magyar borokat értékelik. Az egyik oka ennek, hogy a borászok kiváló minőséget tudnak előállítani a fajtából, amely a tokaji aszú mellett a borvidék egyik legismertebb borává vált.

A cserszegi fűszeres borok párosítása ételekkel:

A cserszegi fűszeres bor sokoldalú és jól párosítható ételekkel. Mivel magas savtartalommal rendelkezik, jól illik a zsíros és sós ételekhez, például a sajtokhoz, sonkához és kolbászokhoz. A fűszeres és gyümölcsös aromái miatt szintén jól illik a curry, a thai és az indiai ételekhez, valamint az ázsiai konyha egyéb fűszeres ételeihez. A cserszegi fűszeres bor nagyon jól párosítható a különféle halételekkel, különösen a fehér húsú halakhoz, például a tengeri sügérhez vagy a csukához. A bor könnyed és friss karaktere miatt kiválóan illik a salátákhoz, a grill ételekhez, a zöldséges ételekhez és a könnyű, nyári ételekhez. A cserszegi fűszeres borok között vannak édesebb és szárazabb verziók is, ezért érdemes kipróbálni a különböző stílusokat és megtalálni azt, amelyik leginkább illik az adott ételhez.

A cserszegi fűszeres borok ízvilága és stílusa:

Ebből a szőlőből készült borokat általában fiatalon fogyasztják, mivel ízük nagyon intenzív. Az idősebb borokban azonban a fűszeres aromák csökkenni kezdenek, és inkább a gyümölcsösség kerül előtérbe. A borokat általában száraz vagy fél száraz változatban lehet kapni, és kiválóan illenek a fűszeres ételekhez, mint például az indiai vagy a thai konyhához.

A cserszegi fűszeres egyedülálló karaktere és különleges ízvilága miatt a Hajósi Pincefalu egyik legkedveltebb fajtái közé tartozik. Bár az eredete homályos, azonban ez a fajta a magyar borok egyik legkiemelkedőbb példánya, és fogyasztása a borbarátok számára elmaradhatatlan élményt jelent Magyarországon és azon túl is.

Néhány Cserszegi Fűszeres a választékunkból:

Wicker Pince - Cserszegi Fűszeres
Wicker Pince – Cserszegi Fűszeres
Barth Pince - Cserszegi Fűszeres
Barth Pince – Cserszegi Fűszeres
Huber Pince - Cserszegi Fűszeres
Huber Pince – Cserszegi Fűszeres

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megosztás:

További bejegyzések

Hajós Bajai Borvidék

A Hajós-Bajai Borvidék

A Hajós-Bajai borvidék a Duna bal partján helyezkedik el, Szerbia déli határa mentén, a Duna-Tisza közében található. Központja Baja, amely 20 km-re van Szekszárdtól, 60

Borválasztási tippek

Borválasztási tippek 1. rész

A borválasztás izgalmas és összetett folyamat, amelyet a legtöbb ember csak néhány szóban összefoglalva próbál megoldani. Azonban, ha valóban ki szeretnénk választani a tökéletes bort,

Hajósi Kövidinka

A Kövidinka Szőlő

Eredete: A Kövidinka fehér szőlőfajta. Feltehetőleg a Balkán-félszigetről származik, és elsősorban Magyarországon, Szerbiában, Montenegróban és Macedóniában honos. Az eredete azonban nem teljesen ismert, és a